Aj s týmto sa stretávame… Neznášam školu. Alebo ako motivovať dieťa k učeniu…

Každým ďalším ročníkom je škola náročnejšia. Deťom postupne pribúdajú povinnosti, domáce úlohy a včeličky strieda hodnotenie známkami. Na tieto zmeny môže každé dieťa reagovať inak.

Zatiaľ čo jedno si získa pozitívny prístup ku škole hneď, iné môže pociťovať problémy a začne strácať záujem o učenie. Jedného dňa tak príde domov a vyhlási: „Neznášam školu!“

Aj keď vás táto situácia môže zaskočiť, netreba hneď panikáriť, kritizovať dieťa, či obviňovať všetky pani učiteľky v škole. Ak vaše dieťa vyhlási, že nemá rado školu, skúste v prvom rade zistiť, prečo to tak je. Najčastejšou príčinou zlyhávajúcej motivácie je, že dieťa sa buď v škole nudí (nie je uspokojená jeho prirodzená zvedavosť, nároky naňho sú príliš malé), alebo naopak je preťažené, nestíha, nezažíva v škole úspech. Takto je viac ako prirodzené, že začína školu neznášať.

Môže trvať istú dobu, kým príde na to, prečo vaše dieťa neznáša školu. Nájdite si dôvernú chvíľu, napríklad pri kreslení a spýtajte sa ho, čo mu na škole vadí. Môže to byť napríklad prísna pani učiteľka, možno nestíha tempo, nerozumie zadaným úlohám, má málo priateľov, alebo má možno problém s konkrétnym spolužiakom, ktorý si ho doberá. Príčinou však môže byť aj porucha učenia, ktorú diagnostikuje odborník (priamo v našom centre). Aj v tomto prípade je kritika neopodstatnená, vášmu dieťaťu nepomôže, ale skôr uškodí a problém len prehĺbi.

Kľúčom k správnej motivácii je komunikácia. Veľa sa so svojim školákom rozprávajte a určite prídete na koreň problému. Čítajte, robte s ním domáce úlohy, pýtajte sa ho, čo sa v škole naučil, nie aká bola známka. Takýmto spôsobom sa vám otvorí, vyrozpráva. Vy by ste mu zase mali dať pocítiť, že za ním stojíte za každých okolností a že mu chcete s problémom v škole pomôcť.

Pozor však, aby vaša snaha motivovať dieťa nebola prehnaná. Dôležité je stanoviť reálne a dosiahnuteľné ciele. Nie je na škodu, ak rodičia trošku zvýšia svoje očakávania, ale zároveň musia byť schopní dostatočne dobre dieťaťu vysvetliť, čo od neho očakávajú. Pozor na nerealistické očakávania. Môžu viesť k neustálym zlyhaniam dieťaťa, ktoré sa môže negagívne podpísať na jeho sebavedomí. Vždy je lepšie sa sústrediť na jeho silné stránky a podporovať ich.

Veľa rodičov zvykne svoje dieťa za dobré výsledky v škole odmeňovať finančne, no pravdou je, že týmto spôsobom u nich vytvoríme skôr vzťah k peniazom než k získaným poznatkom. Lepšou cestou sú malé odmeny formou privilégií, napríklad, že dieťa môže zostať večer dlhšie hore, môže ísť von s kamarátmi….

Nezabúdajte dieťa podporovať v tom, čo ho baví a oceňujte jeho úspechy. Každý potrebuje pochvalu, dieťa o to viac… 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Fill out this field
Fill out this field
Prosím uveďte správnu/funkčnú e-mailovú adresu.
You need to agree with the terms to proceed